اگر مشکل دولت قبل است چرا آن زمان ۲ میلیارد دلار غارت نشد
فؤاد ایزدی عضو هیأت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه ، اظهار داشت: اینکه خانواده آمریکاییهایی که خارج از آمریکا کشته شدهاند، بیایند از کشوری شکایت کنند و پولهای متعلق به مردم آن کشور را تصاحب کنند، خلاف عرف بینالمللی است.
وی افزود: افراد حقیقی در یک کشور حق ندارند از دولت کشور دیگری شکایت کنند و بانی این عرف بینالملل نیز خود آمریکاست، چون دولت آمریکا در کشورهای مختلف افراد بسیاری را کشته است، به همین خاطر این مسئله را مطرح کرده که نباید مردم یک کشوری بتوانند از دولت کشور دیگری شکایت کنند؛ چرا که در این صورت خود آمریکا بیشترین ضرر را متحمل میشد.
این کارشناس مسائل آمریکا با تأکید به اینکه حکم دیوان عالی آمریکا خلاف روندی است که خود آمریکاییها سالها پیگیر آن بودهاند، گفت: البته دو نفر از اعضای همین دیوان نسبت به این پرونده رأی منفی دادهاند، دلیلشان هم این بود که اگر در دعوای حقوقی، یکی از دو طرف دعوا در کنگره نفوذ داشته باشد، سیستم نباید بهگونهای عمل کند که کنگره به نفع یکی از طرفین قانون تصویب کند.
ایزدی با طرح این سوال که چرا امروز آمریکا به این فکر افتاده که اموال بلوکهشده ما را غارت کند، گفت: چرا آمریکا زمانی که دولت ما دو سال با آن مذاکره کرده، حسننیت نشان داده، حتی بعضی دولتمردان ما نسبت به مقامات آمریکایی سخنان مثبتی بیان کردند و گفتند اوباما آدم باهوش و مؤدبی است و اینکه سعی در کاهش تنش با آمریکا دارند و امتیازات گسترده در حوزه هستهای به آمریکا دادند و به دنبال بهبود روابط هستند، اقدام به غارت اموال ایران کرده است.
عضو هیأت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، اضافه کرد: جالب اینجاست که حکم دیوان عالی آمریکا در خصوص غارت اموال ایران، زمانی صادر میشود که وزیر خارجه ما در نیویورک است. این همزمانی اتفاقی نیست، حاکمیت آمریکا بهدنبال بیآبرو کردن، مسخره کردن و اهانت به مقامات کشور ما است.
وی افزود: نوع برخورد با مقامات ما اینگونه است که انگار با ژنرالهای یک کشور شکستخورده برخورد میکند و برای اینکه غرور این کشور شکستخورده را بیشتر بشکند، به مسئولین ما بیشتر اهانت میکند. یکی از شعارهای دولت یازدهم این بود که ژنرالهای دیپلماسی را روی کار میآوریم، اما در عمل اتفاقی که افتاده، این است که به افراد در سطح بینالملل توهین میشود.
این کارشناس مسائل آمریکا در ادامه تصریح کرد: سوال اینجاست که ما دو سال چگونه با آمریکاییها گفتوگو کردیم که آنان جرأت توهین پیدا کردند و هیچ ترسی نسبت به جمهوری اسلامی ندارند و هیچ دغدغهای نسبت به پاسخ متقابل ایران ندارند.
ایزدی با اشاره به نقضهای مکرر برجام توسط آمریکا، گفت: وقتی برجام به صورت متعدد از طرف آمریکا نقض شد، مسئولان دیپلماسی ما عکسالعمل جدی نشان ندادند و گفتند ایمیل میزنیم و اینکه هیچ ایرانی را نباید تهدید کرد، چون او به شما ایمیل خواهد زد!
عضو هیأت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، خاطرنشان کرد: وقتی وضعیت سیاست خارجی ما را به این سطح کشاندند، خیلی نباید تعجب کنیم که طرف مقابل در برخورد با ما جریتر شود. علاوهبر این چون دولت، آینده سیاسی خود را به مذاکره و بهبود روابط با آمریکا گره زده، اقدام جدی و متقابلی در برابر بدعهدیهای آمریکا و غارت اموال بلوکهشده ایران، از خود نشان نمیدهد.
وی در پاسخ به اینکه گفته شده غارت اموال ایران به خاطر بیاحتیاطی دولت قبل است، گفت: متأسفانه دوستان میخواهند هر مشکلی که پیدا میشود را به گردن دولت قبل بیندازند، سوال این است که اگر دولت قبل این مشکل را داشت، پس چگونه در زمان آن دولت ۲ میلیارد دلار غارت نشد و امروز دولت آمریکا تصمیم به صادر کردن این حکم گرفته است.
ایزدی ادامه داد: اقدامات خصمانه آمریکا علیه ایران در همین دو سال گذشته از جمله نقض برجام و غارت اموال بلوکهشده، همگی به تأیید قوه مجریه آمریکا رسیده است. همین جان کری که وزیر خارجه ما با او دست میدهد و عکس میگیرد، رئیس راهزنان و دزدان اموال ایران است.
این کارشناس مسائل آمریکا با انتقاد از فروش آب سنگین ایران به آمریکا، گفت: چرا در همین هفته که آمریکا اعلام کرده میخواهد ۲ میلیارد دلار از اموال ایران را غارت کند، دولت میخواهد با حفظ روند گذشته، داشتههای هستهای کشورمان از جمله همین آب سنگین اراک را به آمریکا آن هم به قیمت ۸ میلیون دلار بفروشد. چرا دولت اصرار دارد این اهانتها را بپذیرد، اما روند خود را تغییر ندهد.
عضو هیأت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، تأکید کرد: ما در حوزه هستهای امتیازات گستردهای دادیم و بر روی کاغذ امتیازات محدودی گرفتیم که در عمل نیز محقق نشد و علاوه بر آن پولهای ما هم توسط آمریکا غارت شد، این روند اگر فاجعه در سیاست خارجی نیست، پس چیست؟
ایزدی اضافه کرد: اینکه تمام تحلیلهای دولت در حوزه سیاست خارجی اشتباه از آب درآید و در این بین به منافع ملی ضربه وارد شود و امتیازات گستردهای به آمریکا داده شود، درحالی که پولهایمان را نیز آمریکا به غارت میبرد، جز فاجعه، چیز دیگری است؟ ما نیاز به بازبینی در حوزه سیاست خارجی داریم.
وی با بیان اینکه دیپلماسی خواهش در مقابل آمریکا جواب نمیدهد، گفت: اینکه ما برجام را به گونهای بنویسیم که در نهایت دست طرف مقابل باز باشد تا هر طور که خواست با آن برخورد کند، وزیر خارجه و رئیس بانک مرکزی ما مجبور شوند به نیویورک بروند و خواهش کنند که فلان امتیاز را به ما بدهید، پذیرفته نیست.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: البته آمریکاییها هم نمیخواهند تیمی که اکنون در ایران سر کار است، زمین بخورد، به همین خاطر شاید چند شکلات نیز به اینان بدهد تا در دوره بعد انتخابات نیز حرفی برای گفتن داشته باشند، منتهی ساختار تحریمها سر جایش قرار دارد و وضعیت فعلی ما اینگونه است که ما به خسارت محض رسیدهایم.