عربستان شریک مالی سیا علیه سوریه

به گزارش جهان به نقل از تسنیم، روزنامه آمریکایی “نیویورک تایمز” در گزارش مفصلی نوشت که آمریکا به‌طور گسترده‌ای به منابع مالی سعودی‌ها برای حمایت از مخالفان سوری وابسته است.
 
عربستان شریک مالی سیا برای تأمین هزینه عملیات مخفیانه
 
این روزنامه آمریکایی نوشت: زمانی که “باراک اوباما” رئیس جمهور آمریکا به‌صورت سرّی به سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا مجوز آغاز تسلیح مخالفان سوری در سال 2013 را داد، این سازمان جاسوسی می‌دانست که شریکی برای پرداخت هزینه‌ عملیات مخفیانه‌اش خواهد داشت. این شریک سیا همانی بود که این نهاد جاسوسی برای چندین دهه در زمینه تأمین مالی برای درگیری‌های مختلف از آن بهره می‌برد و این شریک کشوری جز عربستان سعودی نبوده است.
 
از آن زمان، سازمان جاسوسی آمریکا و همتای سعودی خود هماهنگی‌های غیرمعمول خود برای مأموریت آموزش مخالفان را که آمریکا آن را با کد “الوار درخت چنار” نام‌گذاری کرده بود، حفظ کرد.

تحت این توافق، مقامات سابق و کنونی دولت اعلام کردند که مشارکت سعودی‌ها در زمینه تأمین مالی تسلیحات بوده و سیا نیز نقش راهبری در آموزش مخالفان در استفاده از تسلیحات تهاجمی AK-47 و موشک‌های ضدتانک بوده، داشته است.
 
روابط چندین دهه‌ای سرویس‌های جاسوسی عربستان و آمریکا
 
حمایت از مخالفان سوری آخرین فصل از روابط چندین دهه میان سرویس‌های جاسوسی عربستان و آمریکا است، اتحادی که از زمان رسوایی ایران ــ کونترا و حمایت از مجاهدین علیه اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان و جنگ‌های نیابتی در آفریقا ادامه داشته است.
گاهی اوقات این دو کشور در سوریه به‌صورت هماهنگ عمل می‌کرده‌اند. به‌عبارت دیگر عربستان چک‌های عملیات مخفیانه آمریکایی‌ها را می‌نوشته است.
 
برنامه آموزش و تسلیح مشترک که دیگر کشورهای خاورمیانه‌ای به تأمین مالی آن می‌پردازند با وجود آنکه روابط آمریکا و عربستان رو به سردی گذاشته است، اما همچنان ادامه دارد. رابطه قدیمی نفت ارزان و ژئوپولیتیک باعث شده که وابستگی آمریکا به نفت خارجی کاهش یابد و سبب شده تا دولت آمریکا به‌صورت محتاطانه به‌سوی روابط دیپلماتیک با ایران گام بردارد.
 
منافع مالی مانع از انتقاد آمریکا از عربستان به‌دلیل حمایت از تروریست شده است
 
این اتحاد همچنان ادامه دارد که همین موضوع باعث ادامه جریان سیال پول و به‌رسمیت شناخته شدن منافع دوجانبه است. به‌علاوه، ذخایر گسترده نفت عربستان و نقش این کشور به‌عنوان لنگر معنوی جهان تسنن و رابطه طولانی‌مدت اطلاعاتی، به توضیح این مسئله کمک می‌کند که چرا آمریکا تمایلی به انتقاد آشکار از عربستان به‌دلیل نقض حقوق بشر، رفتار با زنان و حمایت این کشور از اسلام افراطی، وهابیت، که الهام‌بخش بسیاری از گروه‌های تروریستی است که آمریکا در حال مبارزه با آن است، ندارد.
 
دولت اوباما به‌صورت آشکارا اقدام ماه جاری عربستان سعودی در اعدام “شیخ نمر آل نمر” روحانی مخالف شیعی که خاندان پادشاهی را به چالش کشانده بود، محکوم نکرد.
 
اگرچه سعودی‌ها در حمایت خود از گروه‌های مخالف در سوریه به‌صورت آشکارا رفتار می‌کنند اما گستره مشارکت سعودی‌ها با فعالیت سرّی سیا و حمایت مالی مستقیم آنها هنوز فاش نشده است.
این جزئیات پس از مصاحبه با چندین نفر از مقامات کنونی و سابق آمریکا و منابعی از چندین کشور حوزه خلیج فارس جمع‌آوری شده است.
 
بسیاری از این مقامات به‌دلیل آنکه اجازه صحبت درباره این برنامه را نداشته‌اند خواسته‌اند که نامشان فاش نشود.
 
با آغاز عملیات سیا در سوریه حمایت مالی سعودی‌ها نیز آغاز شد
 
از همان زمانی که عملیات سیا آغاز شد، پول‌های سعوی‌ها نیز حمایت از آنها را آغاز کردند.
“مایک روجرز” سناتور سابق کنگره از ایالت میشیگان که ریاست کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا را زمانی که عملیات سیا آغاز شده بود به‌عهده داشت، گفت: آنها درک کرده بودند که باید ما را داشته باشند و ما نیز درک کرده بودیم که باید آنها را داشته باشیم.
روجرز از اشاره به جزئیات بیشتر به‌دلیل محرمانه بودن این برنامه خودداری کرد.
 
چندین میلیارد دلار حجم مشارکت مالی سعودی‌ها در تسلیح مخالفان سوری
 
مقامات آمریکایی حجم مشارکت مالی سعودی‌ها را فاش نکرده‌اند که این مشارکت از هر کشور دیگری در تسلیح کردن مخالفان علیه نظام بشار اسد بیشتر بوده است اما برآوردها حجم این تسلیحات و تلاش‌های آموزشی را چندین میلیارد دلار برآورد کرده‌اند.
 
کاخ سفید تأمین مالی محرمانه عربستان سعودی ــ و قطر و اردن و ترکیه ــ را با آغوش باز پذیرفته است، این در حالی است که اوباما دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس را برای اتخاذ نقش امنیتی پررنگ‌تر در منطقه تحت فشار قرار داده است.
 
سخنگوهای سیا و سفارت عربستان در آمریکا از اظهارنظر در این باره خودداری کرده‌اند.
زمانی که اوباما طرح مسلح کردن مخالفان سوری در بهار سال 2013 را امضا کرد در واقع تلاش کرد تا حدودی کنترل درگیری‌ها در منطقه را تحت سیطره قرار دهد. قطری‌ها و سعودی‌ها انتقال گسترده تسلیحات به سوریه برای بیش از یک سال را انجام داده بودند. قطری‌ها موشک‌های دوش‌پرتاب FN-6‌ ساخت چین را از طریق مرزهای ترکیه به داخل سوریه قاچاق می‌کردند.
 
سیا به معامله بزرگ تسلیحاتی سعودی‌ها در کرواسی کمک کرد
 
تلاش‌ سعودی‌ها توسط “بندر بن سلطان” هدایت می‌شده و زمانی که وی سازمان جاسوسی سعودی‌ها را هدایت می‌کرد دستور خرید هزاران سلاح AK-47 و میلیون‌ها بسته مهمات از اروپای شرقی برای ارسال به مخالفان سوری داده است. سیا به سازماندهی برخی از خریدهای تسلیحاتی برای سعودی‌ها کمک کرده که از جمله می‌توان به معامله بزرگی در کرواسی در سال 2012 اشاره کرد.
 
در تابستان سال 2012، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس اقدام به ارسال گسترده تسلیحات و پول برای مخالفان سوری کردند به‌گونه‌ای که برخی از مقامات آمریکایی نگرانی خود را از اینکه این تسلیحات به گروه‌های افراطی  نظیر القاعده برسد ابراز داشتند.
 
سیا در این دوران اغلب در حاشیه قرار داشت و تحت دستور کاخ سفید و بر اساس برنامه آموزشی الوار درخت چنار مجاز بود که به انتقال کمک‌های غیرکشنده به مخالفان سوری بپردازد.
 
بر اساس گفته دو نفر از مقامات ارشد سابق آمریکا، در اواخر سال 2012، “دیوید پترائوس” مدیر سابق سیا سخنرانی محکمی برای مقامات اطلاعاتی چندین کشور عربی حوزه خلیج فارس در نشستی نزدیک بحر المیت در اردن انجام داد. وی از این کشورها به‌دلیل ارسال سلاح به سوریه بدون هماهنگی با یکدیگر یا با مقامات سیا در اردن و ترکیه انتقاد کرد.
 
چند ماه بعد، اوباما به سیا این مجوز را داد که به‌صورت مستقیم به تسلیح و آموزش مخالفان سوری در پایگاهی در اردن بپردازد و با اصلاحیه‌ای در برنامه الوار درخت چنار، اجازه مسلح کردن مخالفان سوری را صادر کرد.
 
تحت ترتیبات جدید، سیا رهبری برنامه آموزشی را به‌عهده دارد در حالی که سازمان اطلاعات عربستان سعودی به تأمین مالی و تسلیحات از جمله موشک‌های ضدتانک تاو خواهد پرداخت.
سعودی‌ها نیز به تأمین مالی فعالیت‌های آموزشی مخالفان سوریه پرداخته اجازه دادند که از یک پایگاه قطری به‌عنوان مکانی برای آموزش‌های بیشتر استفاده شود اما مقامات آمریکایی اعلام کردند که سعودی‌ها بزرگترین مشارکت کننده در این عملیات هستند.
 
دولت اوباما این ائتلاف را یک نقطه چالش برانگیز برای خود یافت و برخی از سناتورها نظیر “رون وایدن” سناتور دموکرات ایالت اورگان سؤالی را در این باره مطرح کرد: چرا سیا به پول سعودی‌ها برای انجام این عملیات نیاز دارد؟
 
وایدن از انجام مصاحبه در این باره خودداری کرده است اما دفتر وی بیانیه‌ای را صادر کرد و طی آن خواستار شفافیت بیشتر دولت آمریکا درباره این موضوع شده است.
 
در این بیانیه آمده است: برخی مقامات ارشد آشکارا اعلام کرده‌اند که آمریکا در تلاش برای ایجاد ظرفیت نبرد برای مخالفان دولت سوریه است اما آنها هیچ‌گونه جزئیاتی درباره چگونگی انجام این کار و سازمان‌های آمریکایی که در آن مشارکت خواهند داشت، یا شرکای خارجی که با این سازمان‌ها کار خواهند کرد، نداشته‌اند.
زمانی که روابط میان کشورهایی که در این برنامه آموزشی مشارکت دارند در تنش است، اغلب آمریکا برای یافتن راه‌حل میانجی‌گری می‌کند.
 
اردن انتظار پرداخت مالی منظم از سعودی‌ها دارد
 
اردن به‌عنوان میزبان، انتظار پرداخت‌های منظم از سعودی‌ها و آمریکایی‌ها دارد.
یک مقام سابق ارشد اطلاعاتی آمریکا گفت هر زمان که سازمان جاسوسی سعودی‌ها در پرداخت‌ها معطل می‌کنند، اردنی‌ها به مقامات سیا شکایت می‌کنند.
 
برنامه آموزشی سیا با دیگر برنامه آن برای مسلح کردن مخالفان سوری متفاوت است، برنامه‌ای که پنتاگون پایان آن را اعلام کرده است. برنامه آموزش برای راهنمایی مخالفان سوری برای مبارزه با داعش در سوریه است، این در حالی است که برنامه تسلیحاتی سیا بر گروه‌های مخالف برای مبارزه با ارتش سوریه تمرکز داشته است.
 
حمایت ادامه‌دار شهروندان سعودی از تروریست‌ها
 
در حالی که اتحاد اطلاعاتی برای مبارزه در سوریه مرکزی بوده و برای جنگ علیه القاعده مهم است موضوع آزاردهنده در روابط آمریکا و عربستان، حمایت ادامه‌دار شهروندان سعودی از گروه‌های تروریستی است.
 

بازی آزاد

اندروید